Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.03

2018. tavaszi gazdasági előrejelzés: a fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik

Képtalálat a következőre: „2018. tavaszi gazdasági előrejelzés: a fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik”
 

A gazdasági növekedés üteme tavaly felülmúlta a várakozásokat az EU-ban: 2,4%-kal tízéves csúcsot ért el. A magánfogyasztás intenzív maradt, míg az export és a beruházások növekedtek. A munkanélküliség tovább csökken, mostanra elérte a válság előtti szintet, és bizonyos tagállamokban egyre nehezebb betölteni az álláshelyeket. Az erőteljes növekedés elősegíti a költségvetési hiány és az adósságszint további csökkentését, valamint a munkaerőpiaci feltételek javulását.
 
Az EU gazdasági növekedése várhatóan 2018-ban is erős marad (2,3%), 2019-re pedig csupán elhanyagolható mértékben lassul (2%-ra). A munkanélküliség várhatóan tovább csökken: a 2017. évi 7,6%-ról 2018-ban 7,1%-ra, 2019-ben pedig 6,7%-ra. A gazdaság azonban egyre inkább ki van téve a külső kockázati tényezőknek, amelyek megerősödtek és negatívabbá váltak.
 
A fogyasztóiár-infláció ez év első negyedében lassult, azonban a következő negyedévekben – részben a nemrég megemelkedett olajárak miatt – várhatóan kissé növekedni fog. Mivel több tagállamban szűkebbek a munkaerőpiacok és gyorsabban növekednek a bérek, az árnyomás is növekszik. Az inflációs előrejelzés az EU egészére erre az évre 1,7%, 2019-re pedig 1,8%.
 
Mivel a tagállami költségvetések a javuló munkaerőpiaci feltételek hatásait élvezik, ideértve az alacsonyabb szociális juttatásokat, várhatóan 2018 lesz az első olyan év a gazdasági és monetáris unió létrejötte óta, amelynek során valamennyi kormány a GDP 3%-a alatt tudja tartani a költségvetési hiányt. Az EU összesített államháztartási hiánya az előrejelzés szerint 2018-ban és 2019-ben is 0,8% lesz.
 
Magyarországon 2017-ban 4,0%-ra gyorsult a gazdasági növekedés az erős hazai keresletnek köszönhetően, amely az előrejelzés szerint idén is fennmarad (2018: 4,0%, 2019: 3,2%). A munkanélküliség tovább fog csökkeni (2018: 3,7%, 2019: 3,6%), a bruttó államadósság szintje szintén tovább csökken (2018: 73,3%, 2018: 71,0%), az infláció pedig átmeneti lassulás után jövőre valamelyest felgyorsul (2018: 2,3%, 2019: 3,0%) a Bizottság előrejelzése szerint.
 
Az Európai Bizottság következő előrejelzése júliusban a 2018. nyári időközi gazdasági előrejelzés lesz.


 
További információk (angolul)

 DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát egy új uniós kezdeményezésnek köszönhetően
 
A mai napon Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos Manfred Weberrel, az Európai Parlament tagjával együtt részt vett azon a találkozón, ahol a meghívott érdekeltek megvitatták a DiscoverEU elnevezésű új uniós kezdeményezést. A DiscoverEU lehetőséget kínál az EU 18 éves állampolgárai számára, hogy beutazzák a kontinens országait. Az Európai Parlament javaslata alapján életre hívott kezdeményezés 2018-ban 12 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat, és várhatóan 15 000 fiatal számára teremti meg annak a lehetőségét, hogy idén nyáron Európában barangolva felfedezzék a kontinens gazdag kulturális örökségét, ismeretségeket kössenek, megismerkedjenek más kultúrákkal, és ezáltal felfedezzék, mi az, ami összeköt bennünket, európaiakat.
 
A kezdeményezés jóvoltából a résztvevők 1–4 külföldi úti célt kereshetnek fel egy legfeljebb 30 napos időszak során. Mivel 2018-ban ünnepeljük a kulturális örökség európai évét, a fiatalok útjuk során számos Európa-szerte megrendezésre kerülő eseményen részt vehetnek. Az érdeklődők 2018 júniusában két héten keresztül pályázhatnak a részvételre az Európai Ifjúsági Portálon. Csak olyan fiatalok jelentkezhetnek, akik 2018. július 1-jén betöltik 18. életévüket, uniós ország állampolgárai, és készek arra, hogy idén nyáron útnak induljanak. Közülük választja majd ki a zsűri a 15 000 résztvevőt. Az ő visszajelzéseik és a fennmaradó költségvetési források függvényében elképzelhető, hogy az EU 2018 második felében újabb pályázati fordulót hirdet majd meg az érdeklődő fiatalok számára.
 
A kezdeményezésről május közepén ad közre részletes tájékoztatást az 
Európai Ifjúsági Portál, valamint az európai ifjúság számára létrehozott Facebook-oldal és Twitter-fiók.
 
További információk

 

 

 

 

Forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.