Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.03

A főváros önkormányzat tulajdonába került a Sziklakórház Atombunker Múzeum

Képtalálat a következőre: „Sziklakórház Atombunker Múzeum”

A Sziklakórház ingatlana a Magyar Államtól, Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonába került és a továbbiakban a Sziklakórház Atombunker Múzeum a fővárosi múzeumok körében önálló, tematikus múzeumként működik tovább. A Sziklakórház Atombunker Múzeumot az “A Szikla” Múzeumi Közhasznú Alapítvány üzemelteti.

A Sziklakórház küldetése, hogy bemutassa a háború valódi arcát és rávilágítson a béke értékére. A Múzeum azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban. Célja, hogy e szellemiség jegyében megőrizze és bemutassa az általa képviselt örökérvényű értékeket. Az intézmény ideológiai semlegességet, történelmi pártatlanságot, az emberek egyenlőségét képviseli.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum látogatószáma 2017-ben meghaladta a 168 ezer főt, s számos díjat, elismerést érdemelt ki mind hazai, mind nemzetközi porondon. 2014-ben a Pulszky Társaság különdíjában részesült, 2018-ban pedig elismerésben, a magas szintű látogatóbarát szolgáltatásaiért, a szervezeti kultúra fejlesztésében elért eredményeiért. 2014 és 2018-ban a Múzeumot az „Év Európa Múzeuma” díjra jelölték. A múzeum 2017-ben hatodik alkalommal nyerte el a Tripadvisor turisztikai portál Kiválósági tanúsítványát és évek óta a lista élén áll, mint Magyarország egyik legnépszerűbb múzeuma.

Kiállításaink azzal a céllal jönnek létre, hogy megismertessék hazánk sorsfordító eseményeit, és segítsék látogatóinkkal megértetni a béke értékét és az aktivitás, cselekvés fontosságát. Ezzel a küldetéssel készült el többek között 2011-ben a Friedrich Born emlékszoba, 2016-ban a Budapest ostroma kiállítás, valamint a 2017-ben megnyitott, európai szinten is egyedülálló Atombomba kiállítás.


Intézményünk a Budapestről alkotott véleményt és megítélést pozitívan befolyásolja a magyar és a külföldi látogatók körében egyaránt. Fontosnak tartjuk az aktív társadalmi szerepvállalást, így európai színvonalú kiállítások megnyitásán felül olyan ismeretterjesztő rendezvényeket szervezünk a fővárosban, amelyek keretében széles körben el tudjuk juttatni üzenetünket az érdeklődők felé.

 

 

Forrás: Sajtóközlemény