Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.27

Az aszfaltról a vizekre – idén a Balatonon kezdődött a bemelegítés a Forma 1 pilótái számára

Képtalálat a következőre: „Az aszfaltról a vizekre – idén a Balatonon kezdődött a bemelegítés a Forma 1 pilótái számára”
 

A hétvégi Forma 1 Magyar Nagydíj előtt az Aston Martin Red Bull Racing két pilótáját, az ausztrál Daniel Ricciardót és a holland Max Verstappent a Balaton hozta össze a kétszeres olimpiai bajnok vitorlás ikonokkal, Roman Hagara-val és Hans Peter Steinacherrel. Nem is akármilyen alkalomból. A négy sebesség-megszállott sportoló a magyar tengert választotta játszóteréül, hogy összecsaphassanak egymás ellen a hullámokon.


BALATON (MAGYARORSZÁG) - Az éppen ma rajtoló 50. Kékszalag Erste Nagydíjon induló Hagara és Steinacher tegnap még a Forma 1 két pilótájával, Ricciardoval és Verstappennel melegített a vitorlás csapat 40 lábas katamaránján és GC32-es versenyhajóján. Ausztria két legsikeresebbenek választott nyári sportolója egy rövid gyorstalpaló után máris versenyhelyzetbe kerültek. Ugyanis a két száguldó fenegyerek versenyre hívta őket az általuk is hamar megszeretett festői szépségű Balatonunkon. Egy gyors rendeződés után már meg is volt a két csapat: Hagara és Ricciardo a GC32 fedélzetén, míg Steinacher és Verstappen az X40-esen várta az összecsapást. Az extrém helyzethez hűen már a rajt pillanata is izgalmakkal telire sikerült.

 

„Soha életemben nem vitorláztam, de ez tényleg nagyon király és gyors volt!” – mesélte Verstappen. „Sokat tanultam Romantól és Hans Petertől, úgy gondolom elég jó bevezetés volt ez az élmény a vitorlázás világába.”

 

Miután az X40-es csapat gyorsan lepattant a rajtvonalról, a futam kezdetét vette. A Forma 1 versenyével ellentétben itt a szél az üzemanyag, és a Balaton ideális szellőjében a katamaránok 33 csomós (61 km/órás) sebességgel is suhantak a vízen.

 

„Jó volt Maxot és Danielt a hajókon látni. Mindketten nagyon erősek, és keményen húztak mindent.” – mesélte Steinacher.

 

Ricciardo is megosztotta saját élményeit: „Azt hiszem, az extrém vitorlázás a legtalálóbb kifejezés. Sosem csináltam még hasonlót, pláne nem ekkora járművel” – mesélte az ausztrál. „A hajók lenyűgözőek – már csak a méreteik és magasságuk is nagyobb volt, mint amire számítottam. Roman és Hans Peter pedig nagyon jó fejek. A csörlőn töltöttem a legtöbb időt, és állítólag majdnem felborultunk, de annyira biztonságban éreztem magam, hogy észre se vettem!”

 

„Közel 35 csomóval száguldoztunk a hajóinkkal, de nem tehetünk róla, mi már csak ilyenek vagyunk” – vallotta be Steinacher. „Max és én vezettük a mezőnyt, de a célvonal mindig mozgásban volt. Biztos voltam benne, hogy mi lettünk az elsők.” Hagara és Ricciardo azonban másképp látták az eseményeket: „Nagyon szoros volt az utolsó pár meter, azt hittük, hogy mi nyertünk, ezért örömünkben beugrottunk a vízbe.”

 

A nap végén Ricciardo és Verstappen visszautazott Budapestre, hogy felkészüljenek a következő F1 futamra. Ricciardo jelenleg az ötödik, Verstappen pedig a hatodik helyen áll a ranglistán. Verstappen szívesen osztotta meg gondolatait a Hungaroring pályájáról: „Nagyon szeretem ezt a futamot, mert rengeteg kellemes emlék fűz hozzá. A pálya rendkívül kanyargós, kevés hely és lehetőség van előzésre, viszont a hangulat remek, és úgy gondolom hogy a csapatnak nagyon fekszik ez a helyszín. Bízunk a sikerünkben.” Megannyi rajongójuk mellett két vitorlás barátjuk is a helyszínen fog szurkolni a fiatal F1 pilótáknak. „Roman és én megnézzük hogyan boldogulnak a srácok az aszfalton” – mondta Steinacher. „Bízunk benne, hogy sikerül megnyerniük a versenyt!”

 

Roman Hagara-ról és Hans Peter Steinacherről

Roman Hagara és Hans Peter Steinacher Ausztria két legsikeresebb nyári sportolója, akik már két olimpiai aranyat (Sydney és Athén) és számtalan világbajnokságot nyertek. Ők az egyedüli osztrák sportolók, akik részt vettek az America’s Cup World Series-en. Annak érdekében, hogy támogassák a sportág fejlesztését, a vitorlások következő generációját nevelik a Red Bull Sailing Team-et vezetve az Extreme Sailing Series-en, valamint vállalták a Red Bull Foiling Generation és a Red Bull Youth America’s Cup sportigazgatói állását.

 

 

 

 

Forrás: Sajtóközlemény