Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.07

Emlékutazás az I. Világháború Keleti Frontjának hadszíntereire - július 15-19. között

Képtalálat a következőre: „Galícia Expressz 2018”

 

A MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV Nosztalgia Kft. az I. világháború centenáriuma alkalmából idén nyáron Lengyelországba közlekedteti történelmi különvonatát. A Galícia Expressz 2018. július 15-én Budapestről indul ötnapos emlékútjára. A zarándoklat jellegű programsorozat több galíciai települést is érint: Limanowa, Gorlice, Rzeszow, Przemysl. Az emlékvonat programjának kiinduló és végső állomása Krakkó. A központi megemlékezésre a történelmi utazás harmadik napján, július 17-én Przemyslben kerül sor, ahol lengyel magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az I. világháborúban elesett hősökre.

Az első világháborúhoz kapcsolódó legelső történelmi különvonat az „Isonzó Expressz” 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. közös összefogásának köszönhetően jött létre. Az emlékvonattal az a nemes szándék vezérelte a szervezőket, hogy az utazás résztvevői felkeressék az egykori világháborús történelmi helyszínek elsősorban magyar vonatkozású emlékhelyeit, és kegyelettel emlékezzenek az ott elesett katonákra. A különvonatok fedélzetén az elmúlt három évben közel 1500 főt utaztatott a MÁV Nosztalgia.
A történelmi emlékutazások méltó folytatásaként július 15-19. között első alkalommal indítja Lengyelországba vonatát a MÁV Nosztalgia, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával. Terveik szerint a Galícia Expressz 14 kocsival, többszáz utassal a fedélzetén indul ötnapos útjára. Az utazás során színvonalas zenei program – a vonaton a Sebő Együttes zenél, a Kossuth-díjas Sebő Ferenc vezetésével –, hagyományőrzők katonai bemutatói, valamint az első világháborút kutató kiváló történészek előadásai várják az érdeklődőket.

A „Galícia Expressz” különvonatos utazással lehetőséget kívánnak teremteni mindazok számára, akik a történelem – valamint családi érintettség okán a nagyszülők és rokonok sorsa – iránt érzékenyen érdeklődnek, valamint az időutazás során az első világháború magyar vonatkozású eseményeit az egykori hadműveleti helyszíneken szeretnék megismerni, és kegyeletüket kívánják leróni a Nagy Háború hőseinek emléke előtt.

A MÁV Nosztalgia biztosítja a történelmi vonatszerelvény biztonságos közlekedtetését, valamint gondoskodik a történelmi-turisztikai programok és szolgáltatások teljes körű lebonyolításáról.
A Galícia Expressz történelmi körutazása során, több helyszínen koszorúzással, katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezésekre kerül sor. Az események központi ünnepi helyszíne Przemysl, ahol a történelmi utazás harmadik napján, 17-én a délután órákban lengyel magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az I. világháborúban elesett hősökre.

A történelmi emlékvonat fedélzetén színvonalas szolgáltatásokat biztosítanak: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiváló történészeinek az első világháború Keleti Frontjának hadszínterein zajló eseményekről szóló előadásai hangzanak el, melyek kiegészülnek a lengyel helyszíneken átadott történelmi ismeretekkel. A közösségi kocsikban fotókiállítás, valamint hagyományőrzők mutatják be a korabeli katonai fegyvereket és felszereléseket. A különvonat előadókocsijában odaúton és visszafelé a Sebő Együttes zenél Sebő Ferenc – a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítójának – vezetésével felejthetetlen zenei élményt nyújtva a világháborús katonadalok felelevenítésével.
A zenei program, a hagyományőrzők és a történészek jelenléte együttesen segít az I. világháborús események megismerésében az emlékvonat utazóközönségnek.
A Galícia Expresszre Standard és Pullman Club osztályra válthatnak jegyet az érdeklődők. A szerelvény retró élményvonati kocsikkal és klimatizált étkezőkocsikkal közlekedik. Színvonalas fedélzeti kiadvány is segíti az emlékutazáson résztvevők tájékoztatását.

 

 

 

Forrás: Sajtóközlemény