Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.28

Falkában fognak indulni kamupártok a választásokon, az ellenzéktől vesznek el szavazatokat

 
Képtalálat a következőre: „Falkában fognak indulni kamupártok a választásokon, az ellenzéktől vesznek el szavazatokat”

 

 

Szerdán röppent fel a hír, hogy a NAV inkább lemond arról a kétmilliárd forintos pénzbírságról, amelyet nem tud behajtani a kamupártokon, ma pedig a Népszava írja, hogy az OBH nyilvántartása szerint karácsony napján, december 25-én Magyarországon 315 párt van bejegyezve, a 2018-as választásokon ennél akár több is indulhat, mert további 72 még bejegyzés alatt áll. Pécsen decemberben nyolc, Kecskeméten öt, Nyíregyházán 15, Szekszárdon pedig hat egyesületet jegyeztek be, annak ellenére hogy a bíróságok láthatóan próbálják lassítani a folyamatot. 2014-ben még csak 147 párt próbált bejutni a parlamentbe.

 

A kamupártok indulása nyilvánvalóan annak a Fidesznek kedvez, amely a felmérések szerint kétharmados, de akár négyötödös győzelmet várhat a 2018-as parlamenti választásokon, és amely 2014-ben minimum két egyéni országgyűlési mandátumot köszönhetett nekik. Az egyik Kucsák Lászlóé volt a budapesti 15-ös választókerületben, a XVIII. kerületben. Ő mindössze hatvan szavazattal múlta felül az MSZP-s Kunhalmi Ágnest úgy, hogy a kamupártok több száz voksot adtak le. Kaotikus helyzetet teremt a névválasztás is, nem egészen világos például, hogy az Alternatív Magyar Nép Párt és az Alternatív Magyar Néppárt adminisztrációs hibát vagy két, egymástól függetlenül működő pártot jelent-e a nyilvántartásban. A 2014-es választásokra a Szigetvári Viktor, Juhász Péter és akkor még Bajnai Gordon fémjelezte Együttnek kellett felvennie az Együtt – Korszakváltók Pártja nevet, mert Együtt 2014 néven is indult egy másik alakulat.

 

Májusban a 24.hu nyomán írtuk meg, hogy csendben megszüntették a nyomozást több olyan kamupárt ellen, amelyet a számviteli és az áfatörvény megsértése miatt feljelentett az Állami Számvevőszék, ami azt vetíti előre, hogy kamupártok 2018-ban újra jelentkezni fognak a 150–450 millió forintos kampánytámogatásért, és játszi könnyedséggel meg is tehetik, hiszen az ezt szabályozó törvényeken a Fidesz a kezdeti hajlandósága ellenére sem változtatott. A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó 2014-es számításai szerint az egyaránt 149 milliós apanázsból gazdálkodó Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt csak 2,1, illetve 1,4 milliót költött, a Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) ugyanekkora összegből 1,7 milliót, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) a 298 milliónyi támogatásból legfeljebb 25,8 milliót, a szégyenlistát vezető Szociáldemokraták pedig 25,8 milliót a 447 millióból. 447 milliót kapott az MDF-utód Jólét és Szabadság Demokratikus Közösség (JESZ) művésznevű párt is, amelyről kiderült, hogy a költségeit mindössze valamivel több mint 46 millióig lehet követni.

 

 

 

 

 

 

forrás: http://168ora.hu