Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görböc, Rozs és Szalmaláng - Bemutatkoznak a közönségnek az év legjobb kenyerei

2017.08.20

 

Képtalálat a következőre: „az év legjobb kenyerei”

 

Görböc, Rozs és Szalmaláng

A Szent István napi kenyér, egyben a fehér kenyér kategória győztese idén a Görböc

A 2017-es győztes a Kurdi Family Pék Kft. Görböc névre hallgató kenyere – amellett, hogy nagyon finom – jól jelképezi mindazt, amire a hazai sütőipar java törekszik. A szép hagyományokat harmonikusan ötvözi a tisztességes, értő szakmai munkával, a széles körű gyárthatósággal, legmodernebb innovációval. A teljesen adalékmentes cipó neve is meseszerű. Az érmelléki Micske falu egyik dűlőjének neve ez.

A Görböc a Magyar Élelmiszerkönyv alapján búzakenyér (95%-ban búzalisztből készül), de van benne egy csipet teljes kiőrlésű rozsliszt, ami különleges, selymes aromát ad a gyönyörű, aranybarna, ropogós héj mellé. A hosszú érésű, kovászos kenyér akár 72 óráig is eltartható. Bízunk benne, hogy mindenkinek ízleni fog, és minél többen keresik majd a hazai pékségekben. Lekvárral és felvágottal is ugyanolyan tökéletes.

 

Ha rozs, akkor legyen Rozs!

A rozskenyér kategória idei nyertese ugyancsak rászolgált a díjra. A rozsliszttel nem könnyű bánni, ugyanakkor a barna kenyerek rajongótábora évről évre népesebb. A jogszabályi változások minden rozskenyérnek nevezett termékben magasabb rozstartalmat írnak elő, mint korábban, de ez csak a minimum, amivel a szakma mesterei nem elégszenek meg. Az idei kenyérverseny rozs kategóriájának nyertesénél, Gere István Sütödéjében 80 százalékos rozslisztet használtak az újdonság elkészítéséhez.

Szakaszos kovászolási eljárással készül, ami ősi módszer, de bizony, soká tart. Kell hozzá egy speciálisan, csak erre a célra készített kovászmag, amit 5 napig, minden nap érlelni és frissíteni kell, utána lehet csak felhasználni. Ezután szintén lassan, hosszan dagasztani, közben sózni, fűszerezni. Ezt újabb pihentetés, gömbölyítés, majd kelesztés követi, mire végül kemencébe kerül. Az eredmény egy kellemesen savanykás, repedezett, lisztes felületű, tömör, rusztikus kenyér, igazi csemege a barna kenyerek barátainak. Ráadásul egészséges, könnyen emészthető. Mindenképp érdemes megkóstolni, talán egyszerűen vajjal vagy kőrözöttel a legjobb.

 

Innovatív: Szalmaláng

Különös, de nem véletlen, hogy a Magyar Pékszövetség kenyérversenyének Innovatív kategóriájának győztese készül mind közül a legősibb módon, étkezéskor mégis ez a legkönnyebb mindhárom közül. A Kemence Sütőipari Kft. Szalmaláng nevű kenyere ugyanis spontán kovásszal készül, az ehhez szükséges élesztőgombák pedig a levegőből költöznek a liszt-víz keverékbe, akárcsak évezredekkel ezelőtt. Nincs is a Szalmalángban más, mint kovász, kenyérliszt, rozsliszt, víz, só, pici olívaolaj. Az eredmény ropogós és laza szerkezetű, nagyon eteti magát. Látványosan benne van minden, amiről az igazán friss kenyerek rajongói valaha álmodoztak. Hogy miért szalmaláng? Nem nagyon kell tárolni. Ahogy előveszik, rögtön el is fogy, el is „lobban”.

 

Szatmári szilvalekváros papucs

Nemcsak kenyerek sülnek a Magyar Pékség Védjegyet használó üzletekben. Egyre többeknek kedvence országszerte az édes és sós ízeket legtökéletesebben egyesítő sütemény, a szatmári szilvalekváros-tepertős papucs. Elsőre akár különös lehet, hogyan tud megférni egymás mellett ez a két íz, de aki egyszer megkóstolja, azt végérvényesen rabul ejti.

Fő alapanyaga, a tepertővel, borssal gazdagított tészta mellett a legfontosabb hozzávaló a különleges, szatmári szilvalekvár. A minőségi alapanyagok felhasználása mellett fontos a tészta és a lekvár arányának megválasztása. A kidolgozott receptúrát megosztjuk a Magyar Pékség Védjegyet használó vállalkozások között, így hamarosan országszerte bárki megvásárolhatja. Jó étvágyat hozzá!

 

A fenti termékek kóstolhatók és megvásárolhatók a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton, augusztus 19-20-án a Várkert Bazár előtt.

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény