Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gundel-díj és Díjátadó Gálaest (2017.)

2017.10.01
 

Képtalálat a következőre: „idei Gundel Károly díjátadó”

A DÍJRÓL

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

 

Eddigi díjazottak:

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

 

A KITÜNTETÉSI BIZOTTSÁGRÓL

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. Tizenkét szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a mai magyar vendéglátás és turizmus meghatározó alakjai, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 2017-ben 17 személyre érkezett jelölés.

A kitüntetési bizottság tagjai:

a Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Magyar Éttermi Szövetség

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége

Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

Magyar Éttermi Mesterek Klubja

Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság

Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Stílusos Vidéki Éttermiség

Pannon Gasztronómiai Akadémia

a Gundel család egy képviselője

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

A DÍJ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRÓL

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2017. november 19-én, vasárnap kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden.

 

4) A GÁLAEBÉDRŐL

Az idei Gálaebéden a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékezünk, az ő Magyar-francia szakácskönyve (1881.) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.

A gálaebéden a következő séfek és közreműködők vesznek részt, s az alábbi menüt készítik el:

Érkezéskor kínált falatok (Amuse bouche)

Nyurga ponty, rákszirom, zeller és gyömbér (Jahni László, Pohner Ádám – Kistücsök Étterem, Balatonszemes)

„Túrós csusza” 2017 (Jahni László, Pohner Ádám – Kistücsök Étterem, Balatonszemes)

sonka kóstoló

Ebéd menü

Hideg előétel: Siroki mangalica fermentált őszi zöldségekkel (Sándor Béla, Nagy Attila – Bori Mami, Gyöngyös)

Leves: Tápla leves Nábob módra (Jászai Tibor, Gerlóczy Kávéház, Budapest)

Meleg előétel: Pacal kolbász „véres” rakott burgonyával (Sallai Zoltán – Teátrum Café & Bistro, Budapest)

Főétel: Posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, vörösboros boróka jus-sal (Szilvási Mihály – Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj)

Sorbet: Begónia szorbet csipkebogyó teával (Jahni László, Pohner Ádám – Kistücsök Étterem, Balatonszemes)

Tányérdeszert: Dobos torta Revolution fügével, birsalmalekvárral (Pereszlényi Alexandra – Bagolyvár Étterem , Budapest)

Petit fours (Bodonyi István – Platán Restaurant, Tata)

* * *

A gálaebéd executive chef-je Bicsár Attila (Sauska48 Étterem, Villány)

A gálaebéden sommeliére-ként közreműködik Varga Norbert (Onyx Étterem, Budapest)

A gálaebéd baristája Bősze Viktor (Platán Restaurant, Tata)

* * *

A gálaebéd szervező bizottsága:

Jakabffy László (Apetitórium Kft.)

Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.)

Semsei Rudolf (MVI alelnök, Budapest Party Service, VakVarjú cégcsoport)

Kiss Róbert (Budapest Party Service, VakVarjú cégcsoport)

Bíró Bernadett (MVI szakmai titkár)

 

 

 

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény