Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Iskolakezdés együtt! segélyakció - Olimpiai bajnokok és énekesek részvételével

2017.08.23

 

Képtalálat a következőre: „segélyszervezet kerület polgarmestere”

 

 

Iskolakezdés együtt! segélyakció:

Olimpiai bajnokok és énekesek vezetésével formálta meg 100 gyerek a 1353 adományvonal számjegyeit

 

1000 RÁSZORULÓ DIÁK ISKOLATÁSKÁJÁT SZERETNÉK MEGTÖLTENI AZ ADOMÁNYOKBÓL
 

Nem mindennapi látványossággal hívták föl a figyelmet önkéntesek, gyerekek, olimpiai bajnok sportolók és népszerű sztárok az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyerekeket támogató „Iskolakezdés együtt!” segélyakciójára: óriási élőléppel rakták ki a 1353-as adományvonal számait! Az 1000 rászoruló gyerek beiskolázását támogató segélyakció az ország egyik legszebb terén, a Bazilika előtti Szent István téren állt föl, mind a földről mind pedig a levegőből egyedülálló látványt nyújtva. A szervezők remélik, hogy a figyelemfelhívó akciónak köszönhetően is sokan tárcsázzák majd a 1353-at, amelyre egyetlen hívás 250 forint adományt jelent. A szervezet 40 hívásból már egy 10 ezer forint értékű tanszercsomagot tud összeállítani a rászoruló iskolakezdőknek. A cél, hogy az első becsengetés előtt 1000 táska megteljen.

Az akció közel résztvevője Kovács Koko István jószolgálati nagykövet, olimpiai bajnok ökölvívó, Wolf Kati énekesnő és Bánki Benjámin slammer, az akcióidei arcai; Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, valamint Vastag Csaba és népszerű énekes vezetésével formálták meg a 1353-as adományvonalat. A vászonból készült hatalmas számokat kifeszítve arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy bár sokan csatlakoztak már az Iskolakezdés együtt!  összefogáshoz, de sok iskolatáska áll még üresen az Ökumenikus Segélyszervezet látókörében lévő rászoruló családoknál, melyeket az adományvonal hívásával meg lehet még tölteni a tanévkezdésig tanszerekkel. Hiszen ahogy az Iskolakezdés együtt! kampányának mottója mondja: Akkor a legnehezebb, ha üres az iskolatáska!
 
A rendezvényhez kapcsolódó rövid sajtótájékoztatón Szentgyörgyvölgyi Péter, az akciónak otthont adó V. kerület polgármestere ezúttal is a kezdeményezés mellé állva méltatta a rászoruló gyerekek tanévkezdését segítő akció jelentőségét, majd az önkormányzat nevében 150 füzetcsomagot illetve 500 ezer forintot ajánlott fel a kampány célkitűzései javára. Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója ismertette az országos gyűjtés részleteit. Elmondta, hogy a kampány eddig eltelt ideje alatt sikerült megtölteni a tervezett 1000 iskolatáska majdnem felét, így van remény arra, hogy a hátramaradó bő egy hétben megvalósítsák a tervezett célokat.
 
Az Iskolakezdés együtt! országos felhívással az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására gyűjt pénzadományokat. A gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal nehéz sorsú gyerekek tanévkezdését szeretné támogatni tanévkezdésig. Az összefogáshoz idén is a megszokott módokon lehet csatlakozni. Él a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent. Szintén elérhető már a Segélyszervezet online adományozási felülete a 
www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon, ahol néhány kattintással és egy bankkártyával tetszőleges összeget lehet adományozni. A nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat. 
 

 
A legtöbb családban az iskolakezdésre való készülődés izgalmas, örömteli időszak: gyűlnek a füzetek és ceruzák, az ünneplő ruha, a tornazsák, az új cipő bevetésre készen várják az első becsengetést. Az Ökumenikus Segélyszervezet látókörébe azonban évről évre sok olyan nehéz sorsú család kerül, ahol az öröm helyett félelemmel gondolnak a tanévkezdésre. Számukra a lakhatás biztosítása, az alapvető élelmiszerek beszerzése is napi gondot jelent, és önerőből esélyük sincs, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítanak gyermekeiknek. A legnagyobb veszély ilyenkor az, hogy megfelelő tanszerek hiányában a gyerekek félelemmel, szégyenkezve mennek iskolába, ami meghatározhatja a tanuláshoz való viszonyukat, jövőjüket.
Az Ökumenikus Segélyszervezet akciója a legszegényebbeknek szeretne segíteni,annak érdekében, hogy az iskolakezdés számukra se az eladósodásról, hanem a felzárkózás esélyéről szóljon. A szervezet friss felmérése szerint az iskolakezdés a hazai családok több mint felének nehezen vállalható anyagi terhet jelent. Ez a tény magában hordozza, hogy egy váratlan betegség, munkanélkülivé válás vagy nem várt kiadás azonnal krízishelyzetet okozhat, megoldhatatlan feladat elé állítva ezzel a családot. A kutatás szerint sokaknak át kell csoportosítania forrásokat a tanévkezdéshez: ismerősöktől kell kölcsön kérnie, vagy éppen hitelhez kell folyamodnia. Ismert tény az is, hogy egy-egy családnak más-más iskolaszerek beszerzése jelent gondot, mely a Segélyszervezet azon elgondolását támasztja alá, hogy fontos a személyre szabott támogatás, hiszen kinek tanszer, kinek tornaruha, másvalakinek pedig az ünneplő ruhára nincs pénze.
A program keretében a hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai és erdélyi és vajdasági magyar gyermek kap beiskolázási segítséget. Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező összegből a szervezet országos intézményhálózatának Kapaszkodó programjaiban résztvevő, mintegy 1500 diák felzárkózását támogatja egész évben.

 

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény