Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.10

Január 9-én az A-műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja!

Képtalálat a következőre: „Január 9-én az A-műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja!”

 

 

2018. január 9-én, 19:00 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban az A műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja. A műsor nyitóképeként a Hortobágyi Károly-díjas és Monte Carlo-i Arany Bohóc-díjas artista, Richter Flórián és fia, Kevin mutatták be lovasakrobata számukat, amivel Philip Astley, a modern cirkusz atyja előtt tisztelegtek, majd a Hortobágyi Károly-díjas Rippel fivérek léptek fel „handstand a levegőben” számukkal. A fesztiválon fellépő nemzetek zászlóit a Baross Imre Artistaképző növendékei mutatták be.

 

– Köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat, és itt vannak a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, mely egyben a modern cirkuszművészet 250. születésnapi ünnepségsorozatának megnyitóünnepsége is! – köszöntötte a fesztivál versenyszámai előtt a közönséget Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. – Most Budapestre figyel a cirkuszvilág! Hét napig 20 ország 165 művésze, több mint 30 cirkuszigazgató és manager ünnepel velünk.

 

Ezután felkérte Szijjártó Pétert, külgazdasági és külügyminisztert, hogy nyissa meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált.

– A XIX. század végén, amikor lefektettük a magyar cirkuszművészet alapjait, már akkor előszeretettel hoztunk létre újításokat és őriztünk meg régi hagyományokat – mondta nyitóbeszédében Szijjártó Péter. – Éppen ezért most először szavaz a zsűri laptopon keresztül, ugyanakkor ez az első év, amikor azt ünnepelhetjük, hogy az UNESCO megfontolta, hogy a magyar cirkuszművészetet a világörökség részének fogadja el.

 

Ezt követően Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője mondott beszédet.

– 250 év, 250. születésnapot ünnepeljük Budapesten, egy csodálatos dolog, ez a mi fővárosunknak, Budapestnek is, Magyarország cirkuszi tradícióinak az elismerése – mondta Balog Zoltán. – Tíz olyan művészeti ág van Magyarországon a Művészeti Akadémia rangsorában, amelyet külön is elismerünk és Nemzet Művésze díjat adunk, ezek egyike a cirkuszművészet. Ezt a kőcirkuszt úgy szeretnénk megújítani egy új helyen, egy új otthonban, ahol ott lesz az artistaképző iskola és minden, ami a modern és a hagyományos cirkuszművészethez szükséges.

 

Balog Zoltán ezután Pro Cultura Hungarica díjat adományozott Endrész László artistaművész, cirkuszigazgató részére, a cirkuszművészet terén kifejtett hosszú évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatása elismeréseként.

 

– A sok munkának és a kitartásnak megjött a gyümölcse, és tizenhat éves korom óta járom a világot, mint artista, most pedig már 26 éve vagyok a Blackpool Tower Circusnak az igazgatója a családommal. Azt, hogy mit jelent nekem ez a díj, az én magyar szókincsem ki sem tudja fejezni – köszönte meg a díjat könnyek között Endrész László.

 

A fesztivál házigazdái Ungár Anikó bűvész, előadóművész és Maka Gyuszi, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja volt.

 

Ezután kezdetét vette a cirkuszfesztivál A műsora, amelyen fellépett a kubai Las Bellas Chicas csoport kínai rúdszámukkal, a mexikói Duo Cardio perzs számukkal, az orosz Without Socks bohóctrió, az argentin Agustín Viglione buborékszámával, a kubai Duo Solys handstand számukkal, a mongol Nomuna csoport hand voltige számukkal, a cseh Duo Supka zsonglőrszámukkal, a magyar Fehér Ádám és Kassai Benjámin kínai rúdszámukkal, a lengyel bűvész Rafał Walusz, az üzbég Hametov Family gurtniszámukkal, valamint a kínai Chinese National Acrobatic Troupe diabolo számukkal.

 

A műsor alatt bemutattuk a zsűri tagjait is: Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil kreatív igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Circus Roncalli igazgatója; Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa; Endrész László, az angliai Blackpool Tower Circus igazgatója és producere; Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Fabio Montico, az olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója; Sun Lili, a Kínai Nemzeti Cirkusz kreatív igazgatója, és a Beijing Akrobataiskola igazgatója; valamint Lyudmila Shevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója. A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai International Circus Festival of Vaudreuil-Dorion tanácsadója.

 

2018. január 10-én, 19:00 órakor a B műsort mutatjuk be a Fővárosi Nagycirkuszban, miközben ugyanebben az időpontban a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon az odesszai Maski Theatre tart előadást Maski Cubed címmel.

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.