Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.21

Kirándulóhajó, piknikhajó, partyhajó - A Travel Channelen hajóvásárlós műsor indul

 

 

Description: Description: C:\Users\Timea\Documents\SNI\2017\TravelChannel\junius\Hajovasaltok_TravelChannel_2.png

 

 

 

 

 

 

 

„Ha hajót akarsz építeni, talán nem is az a legfontosabb, hogy összegyűjtsd a mérnököket és a hajóácsokat, hanem, hogy felébreszd a vágyat a végtelen után „– így  szól Antoine de Saint Exupéry mondása. A Travel Channel új sorozatának szereplői, akik épp hajót készülnek vásárolni, még csak most kóstolgatják a végtelen kékség adta szabadság ízét – és árát.

 Hajót vásárolni – legalábbis az USA-ban – nemcsak a jómódúak úri passziója vagy a vízimádók költséges hóbortja. A Travel Channelen július 24-én induló új sorozatban, a Hajóvásárlókban amerikai párok és családok első hajójukat szeretnék megvenni eltérő okokból, eltérő szempontok alapján és eltérő költségkeretből. Néhányuk a státuszszimbólumot keresi a különleges vízi járművekben, legtöbbjük azonban új, vízparti lakhelyük felfedezése, lehetőségeik teljesebb kiaknázása végett szeretné megtalálni az álomhajót.

 

Description: Description: C:\Users\Timea\Documents\SNI\2017\TravelChannel\julius\IMG_3064.jpg 

 

 

 

 

 

Ilyen például az a Georgia állambeli család, akik a Lanier-tónál telepedtek le, és azért vásárolnának hajót, hogy elérhessék a tóparti éttermeket és az egyedülálló víziparkot. Egy másik család, aki miután a New Hampshire-i télből a floridai napsütésbe költözik, ráébred, hogy vízi járműre van szükségük, ha mindent ki akarnak élvezni, amit Panama City Beach nyújthat, a delfinnézéstől a szigetekre tett kirándulásokig. A fiatal seattle-i pár pedig szinte minden kipróbál mielőtt döntést hozna – például a világ első jacuzzi-hajóját és a fedélzeten való piknikezést. Megismerhetünk egy háromtagú családot is, akik az észak-karolinai Wilmingtont övező vízi utakat szeretnék bejárni az elkövetkező években. Többféle hajótípust kipróbálnak, miközben felfedezik a csodálatos óceánparti strandokat és a történelmi Riverwalk negyedet.

 A Travel Channel a műsor beharangozása kapcsán idén első ízben támogatta a Kékszalag vitorlásversenyt, ahol a július 6-i Kékszalag Modellvitorlás Verseny Travel Channel Nagydíj névadó szponzora volt. A kis hajók megmérettetésén több mint 20-an indultak, a nyertes ifj. Csóka László lett, aki sikert sikerre halmoz etéren: ő a tavalyi győztes is, és a májusban Orfűn rendezett 2017. évi modellvitorlázó világbajnokságot ezüstérmese is. Egy interjúban azt mesélte, hogy a modellvitorlázás szeretetét édesapjától örökölte, és hogy kipróbálta az igazi vitorlásokat is, de a modellhajóknál „sokkal több az akció”.

Itt megnézhettek vele egy rövid interjút: http://www.digisport.hu/video/38145

Itt pedig egy hangulatos videót Kékszalag Modellvitorlás Verseny Travel Channel Nagydíj versenyzőinek „harcáról”: https://www.youtube.com/watch?v=c79Kg49XI74

Végül néhány érdekesség a hajózás világából:

A vitorlással elért sebességrekordot az ausztrál Paul Larsen tartja, aki 2012-ben Vestas Sailrocket nevű hajójával elérte a 65,45 csomós (azaz a 121 km/órás) sebességet.

Forrás: http://www.myinterestingfacts.com/sailing-facts/

 

Érdemes óvatosnak lenni a partyhajókon! 2004-ben ugyanis amiatt borult fel Texasban egy jacht, mert az összes utas a hajó ugyanazon oldalára sietett, hogy a közeli nudista strand vendégeit csodálja. A vízből közel 60 embert mentettek ki, de szerencsére senkinek nem lett komoly baja. 

Forrás: http://hippiehollow.com/news/news_comments.php?id=10_0_2_0_C

 

A világ legdrágább luxusjachtja a History Supreme, melyet egy titokzatos maláj üzletember vett meg 4,5 milliárd dollárért. A 30 méteres hajót a híres brit dizájner, Stuart Hughes tervei alapján építették három év alatt. A rendkívül magas árban szerepe van annak a 100 tonnányi aranynak és platinának, valamint a ritka gyémántoknak és egyéb drágaköveknek, amelyek a hajót és a berendezést borítják. Az egyik hálófülkéjében (ami inkább egy terem) az egyik falat meteoritkövekből rakták ki, és egy szobor is áll benne, ami valódi Tyrannosaurus Rex (T-Rex) csontokból készült!

Forrás: http://www.beautifullife.info/automotive-design/worlds-top-10-most-expensive-luxury-yachts/ 

 

Ugyancsak a legdrágább jachtjai közé tartozik a Roman Abramovich számára készült Eclipse, amelyért 1,5 milliárd dollárt fizetett az orosz milliárdos. A világ második legnagyobb, 163 méterhosszú jachtján 24 kabin, továbbá két úszómedence, egy diszkó, két helikopterleszálló és egy mini-tengeralattjáró áll rendelkezésre. A vendégek kényelméről a 70 fős személyzet, biztonságáról pedig a lézeres megfigyelő berendezés, a rakétavédelmi rendszer és a golyóálló ablakok gondoskodnak. 

Forrás: http://www.beautifullife.info/automotive-design/worlds-top-10-most-expensive-luxury-yachts/ 

 

 

 

 

 

 

 

Ha valaha elkészül, a világ egyik legkülönlegesebb jachtja lesz a Street of Monaco, mely 150 méteres hosszán elevenítené meg a monacói utcákat és hangulatot. A méretarányosan kicsinyített házak között találhatjuk a Monte Carlo Casinot, a Hotel de Parist és a lóversenypálya épületét, de természetesen úszómedencék, teniszpályák és luxuslakosztályok is rendelkezésre állnak majd. A hajó egyelőre csak tervrajzokon és maketteken létezik, de csak idő kérdése, hogy egy milliárdos megrendelje az 1 milliárd dollárosra tervezett különlegességet.

Forrás: http://www.beautifullife.info/automotive-design/worlds-top-10-most-expensive-luxury-yachts/

 

+1

Chunosuke Matsuyama, japán tengerész 1784-ben hajózott ki társaival, hogy a Csendes-óceán mélyén kincseket keressen. A hajójuk viharba került és elsüllyed, a túlélők egy szigetre menekültek. A hajótörés és a szigeten rekedt matrózok történetét Matsuyama papírra vetette, és egy palackban vízre bocsátotta – az üveg több mint százötven évvel később, 1935-ben sodródott partra, annál a falunál, ahol a történetet megíró tengerész született.

Forrás: http://www.kickassfacts.com/30-interesting-facts-about-ships-and-boats/

 

Aki még több érdekes történetet és klassz hajókat szeretne látni, az kövesse a Hajóvásárlók műsort július 24-től hétköznaponként 19.30-tól a Travel Channelen.

Fotók a Kékszalag Modellvitorlás Verseny Travel Channel Nagydíjról és a Hajóvásárlók műsorból itt: https://www.dropbox.com/sh/8f7jwi6i2c5l7xw/AABs_H30om5hWLGiRGI6NuxKa?dl=0

 

 

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.