Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeum Kupa

2017.09.08

Képtalálat a következőre: „vívnak majd a Nemzeti Múzeumban”

 

Múzeum Kupa

2017. szeptember 9-én 500-an vívnak majd a Nemzeti Múzeumban!

A Vívás Világnapja alkalmából rendezett sportágnépszerűsítő- és versenyprogram, valamint a flashmob és a kamarakiállítás, a vívás mint nemzeti sport előtt tiszteleg.

 

Vajon miért születik rekord számú olimpiai érem a magyar vívósportban? Miben különleges a magyar vívás? A siker milyen emlékeit őrzi a Magyar Nemzeti Múzeum?

A magyarok európai megjelenésük óta rettegett harcosok hírében álltak, fegyvereik is irigylésre méltóak voltak. A nevezetes magyar kard például a kora újkorban jelent meg, kétféle vívásmódot ötvözve. Később, az újkorban népszerűvé váló, kiemelkedő mesterekhez és vívóiskolákhoz kötődő teremvívásból a 19. századra alakult ki a sportvívás, a század végére pedig az olasz, francia, spanyol vívóiskolák mellett kifejlődött a magyar vívóiskola is. A 20. században a legeredményesebb magyar sportolók a vívók voltak, sikereik mai napig erősítik a nemzeti büszkeséget.

Az elegáns, „úri” sporttá alakult vívás a második világháborút követően válságba sodródott. A kitűnő vívó, mesteredző és sportdiplomata, Bay Béla mentette át napjainkra a magyar vívósport hagyományait és elérte, hogy az töretlenül fejlődhessen. A kamarakiállításban múzeumi és magán gyűjteményekből válogatott tárgyak mellett az ő hagyatékából is láthatók olyan relikviák, amelyek a vívósport nemzeti jellegét illusztrálják. A kiállítással az ő emléke előtt tisztelgünk.

 

A sportágban lassan hagyománnyá válik, hogy évente egyszer, a szezon legelején a Föld számos pontján megrendezik a Vívás Világnapját. A magyar szövetség, Csampa Zsolt elnök vezetésével a kezdeményezés mellé állt. Két éve a Bazilika előtt, tavaly pedig a terület egyik főtámogatója, a WestEnd udvarában rendezték meg az eseményt, melyen több százan vettek részt, közte olimpiai és világbajnokok. Emellett számos vidéki vívóbázis és város nevezetességeit is benépesítették a pengeforgatók.

 

A Magyar Vívószövetség kezdeményezésére idén a Nemzeti Múzeum főlépcsőjén flashmob népszerűsíti a sportágat. Déli 12 órakor néhány perces szabadvívás erejéig közel ötszázan népesítik majd be a Nemzeti Múzeum kertjét és lépcsőjét, majd ezt követően olimpiai és világbajnokok adnak autogramot fiatal vívóknak, illetve az érdeklődőknek.

A 10 órakor kezdődő, veterán (35 év feletti) férfi és női tőrverseny: „Múzeum Kupa” végeredményét este a díjátadón megtudhatják!

 

 

 

 

 

forrás: Sajtóközlemény