Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.05.07

Tisztújító közgyűlés a Magyar Tudományos Akadémián május 8-10-én

        Képtalálat a következőre: „Magyar Tudományos Akadémia”

 

 

Az MTA legfőbb döntéshozó testületének hétfőn kezdődő, 188. ülését Lovász László elnök nyitja meg. Hétfőn adják át a legrangosabb akadémiai elismeréseket, utána a megszokottnál is több témát tartalmazó munkaközgyűlés következik, kedden pedig zárt ülésen megválasztják az MTA tisztségviselőit. Az idei közgyűlésen rendezik meg először a fiatal kutatók fórumát.

 

A közgyűlés nyilvános ünnepi ülése a hagyományokhoz híven a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megnyitójával kezdődik. Ezt követően elismeréseket adnak át, közöttük a legrangosabb akadémiai kitüntetést, az Akadémiai Aranyérmet.

Az ünnepi ülést követő munkaközgyűlésen Lovász László elnök és Török Ádám főtitkár beszámol az Akadémia kutatóhelyeinek tudományos tevékenységéről, a nagy kutatási programok és beruházások helyzetéről, a pályázati eredményekről, nemzetközi és társadalmi kapcsolatokról, valamint az MTA költségvetéséről és pénzügyi helyzetéről.

 

Az idei munkaközgyűlés fontos témái lesznek az Alapszabály módosítása, a kutatóintézet-hálózat felméréséről szóló beszámolók, illetve a női kutatók helyzetével kapcsolatos javaslatok.

Kedden zárt ülésen választják meg az MTA új tisztségviselőit. Az Akadémia három fő vezetői posztján nem várható változás. Elnöknek a tisztséget jelenleg is betöltő Lovász Lászlót, főtitkárnak és főtitkárhelyettesnek pedig a megbízatást ugyancsak három éve elnyert Török Ádámot és Barnabás Beáta Máriát javasolja a Jelölőbizottság.

A munkaközgyűlés délutánján tudományos előadásokat hallgathatnak meg a képviselők. Schaff Zsuzsanna, az MTA rendes tagja előadásának címe: „Vírusok és daganatok a májban: a kezelés molekuláris alapjai”, ezt követően Kiss L. László, az MTA levelező tagja beszél az űrcsillagászatról és az Európai Űrügynökség tudományos programjáról. Az Arany János-emlékév alkalmából két előadás témája is a 200 éve született költőnek, az MTA egykori főtitkárának élete és munkássága lesz. Korompay H. János, az MTA doktora az Arany János-hagyaték múltjáról és jövőjéről, Kulcsár Szabó Ernő, az MTA rendes tagja pedig a költő modern irodalmunk nyelvi tudatában jelen lévő örökségéről beszél. Arany János költészetét Mácsai Pál színművész idézi meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia összeállításában.

 

Szerdán, a Külső Tagok Fórumán az Arany János-díjak és az Arany János-érmek átadása után az Akadémia határon túli magyar tudományosság programjának eredményeiből kapnak ízelítőt a résztvevők. Délután a Fiatal Kutatók Fórumát rendezik meg az MTA Székházában.

Ugyancsak szerdától tartják a közgyűléshez kapcsolódó üléseiket a tudományos osztályok.

 

 

 

 

 

 

 

forrás: http://mta.hu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.